FASES PRÈVIES BAIX LLOBREGAT CAMPIONAT D’EDATS 2024,

QUARTA I DARRERA JORNADA, SANT BOI, 10/02/2024

Avui dissabte 1o de febrer, tota la comunitat dels escacs base del Baix Llobregat ens hem desplaçat a viure el desenllaç del millor torneig d’escacs base que se celebra al Baix Llobregat.

A títol anecdòtic, cal comentar que no va ser l’únic acte de la comarca. Els responsables dels escacs base dels clubs del Baix Llobregat ens hem acostumat a la continua absència a les nostres competicions dels representants d’escacs base de la Federació Catalana, però el que no ens havia passat mai és que la pròpia Federació ens contraprogramés el mateix i a la mateixa comarca amb un acte de tecnificació d’escacs base com el que s’ha produït avui mateix a Martorell. Des del Baix Llobregat celebrem que després de molts anys la Federació organitzi i estengui a més esportistes les sessions de tecnificació dels petits; també celebrem i donem suport a actes com la Trobada pel Pla d’Igualtat que també s’ha celebrat avui a la mateixa hora a la seu de la Federació. Malgrat tot, des del Baix Llobregat també demanem que en el futur s’intentin organitzar els actes perquè no ens trepitgem els us als altres, ja que la suma coordinada de tots els actors en la difusió i promoció dels actes permet arribar a més destinataris. Com diu el lema del nostre esport “GENS UNA SUMUS”.

Bé, el fet important és que els millors esportistes de base del Baix Llobregat s’han donat cita a Can Massallera, un recinte enorme, testimoni de la presència històrica del textil a Sant Boi del Llobregat al segle passat, i avui en dia seu d’acollida d’un gran nombre d’entitats que formen el teixit associatiu d’aquesta ciutat.

I una d’aquestes entitats, els nostres amics del Club d’Escacs Molí Nou Ciutat Cooperativa, han estat els encarregats d’organitzar la jornada, fent com de costum una feina excel·lent per arranjar l’espai del teatre per a la disputa del torneig. L’espai és confortable, lluny del fred exterior que es deixava notar al carrer, i amb un escenari ideal perquè acompanyants i esportistes segueixin còmodament l’entrega de trofeus i medalles.


Malgrat que la jornada anterior havia decidit bona part dels campions de les diferents categories, avui hem viscut una bona jornada amb partides d’alt nivell per dirimir la resta de places del podi, i fins i tot hem viscut algunes sorpreses inesperades, amb la derrota final de tres esportistes que ja eren campions.

Comencem el repàs de la jornada per la categoria sub8, la dels petits

 

Aquí no hi ha hagut sorpreses. En Nil Camús del Cornellà ha aconseguit la seva 6a victòria en 6 partides i s’ha adjudicat amb tota claretat el campionat.

També ha guanyat la Carlota Blazquez, del Pallejà, que amb 5 punts ha estat la segona i ha aconseguit la plaça per la final com a millor representant femenina.

El desempat ha decidit que la 3a plaça del podi sigui pel Carles Majó, de La Passió d’Esparreguera amb 3.5 punts, els mateixos d’en Julen Martinez del Pallejà.

A la categoria sub10 encara no estava tot decidit, i hem viscut una emocionant jornada.

El campió de la categoria amb 6 punts ha estat en Dylan Gemio, del Pallejà que en una gran partida avui s’ha imposat al seu company Gerard Lago.

El 2n lloc ha estat pel Marcel Costa del Pallejà que arribava com a favorit amb 5,5 punts, i que avui ha perdut al 1r tauler davant l’Oriol Priego del Torreblanca.

I la 3a plaça se l’ha endut em Benjamin Priego del Torreblanca amb 5,5 punts.

També ha guanyat la Noa Bou, que ha acabat sent la millor esportista femenina amb 4 punts.

 
 

En sub12, l’Alvaro Sanz ha confirmat la seva condició de favorit, i ha aconseguit la seva 7a victòria al 1r tauler davant l’Ignasi Puig del Sant Joan Despí, proclamant-se campió absolut.

La 2a plaça del podi amb 5.5 punts se l’ha endut l’Alex Fernández, del Torreblanca, que avui en el 2n tauler ha derrotat l’Ainhoa Gabaldà, del Cornellà.

En 3r lloc amb 5 punts l’Hugo Royo del Castelldefels, que amb una gran partida s’ha imposat en el 3r tauler al Pablo Torres del Sant Joan Despí.

L’Ainhoa Gabaldà, del Cornellà ha estat 4a amb 4,5 punts i ha aconseguit la plaça com a millor esportista femenina.

 

A la categoria sub14 hem viscut una sorpresa. Tot i que ja era campiona amb 6 punts, avui la Laia Garcia del C.E.Valls ha perdut al 1r tauler davant l’Alex Poyan del Pallejà, en un disputada partida.

El 2n lloc, i aconseguint la plaça classificatòria amb 6 punts ha estat pel Magí Belvís del Sant Joan Despí, que en el 2n tauler ha derrotat la Daniela Galvez, del Cornellà.

El 3r lloc amb 5 punts ha estat pel Nil Garcia d’Olesa, que avui ha guanyat al Gerard Hernández del Castelldefels, superant pel desempat a l’Alex Poyan que ha acabat amb els mateixos punts,

 
 

També hem tingut una sorpresa en la categoria sub16, on el que ja era campió del torneig amb 6 punts, en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels, ha perdut en el 1r tauler contra en Rong Bao, d’Olesa.

El segon lloc ha estat molt disputat, i gràcies al desempat se l’ha endut amb 5 punts l’Eric Expósito, del Casino Santfeliuenc, que avui ha aconseguit taules al 2n tauler davant en Dani Martos de l’Espluguenc.

La tercera plaça amb els mateixos 5 punts ha estat pel Rong Bao, d’Olesa, gràcies a la seva gran victòria en el primer tauler.

I finalitzem el repàs amb la categoria sub18/20, que també tenia ja el campió decidit. No obstant, i com ha passat en la resta de categories, el campió, en Jensen Broadbent del Cornellà amb 6 punts ha perdut la seva partida d’avui envers al seu company de Cornellà Hugo Duro.

La 2a posició ha estat pel Javier Montero del Pallejà amb 5,5 punts.

La 3a plaça del podi ha estat pel Diego Lopez-Pizarro del Cervelló, amb 5 punts, que s’ha imposat en el desempat a l’Hugo Duro del Cornellà, amb els mateixos punts.

 
       

I això ha estat tot. En aquests 4 dissabtes hem viscut en directe 347 partides, hem repartit més de 800 planelles i hem sentit més de 20.000 cops el clic-clic dels rellotges. Tot això ha estat possibles gràcies al suport de la Federació, a la logística de l’ACE i en particular a l’esforç dels clubs d’escacs de Pallejà, Olesa, Cervelló i Molí Nou, i el suport institucional de llurs ajuntaments.

Agrair i felicitar, com no podia ser d’altra manera felicitar, la gran feina de l’equip arbitral, en Josep Maria Jordan, la Sonia Martin i en Ramon Gonell, que han estat excepcionals, i no només en la seva vessant tècnica. Ells han entès que més enllà de reglaments, al davant tenien “personetes” humanes en edat d’aprenentatge, que comenten errades, i que tenen sentiments.

Tanmateix, ens afegim a la felicitació i l’agraïment que l’equip arbitral va traslladar en el discurs d’entrega de premis als acompanyants pel comportament i pel compromís mostrat en el suport als petits.

Des de l’Associació de Clubs d’Escacs (ACE) del Baix Llobregat emplacem a tots els esportistes al Torneig infantil de partides ràpides que cada any organitzem al mes de maig, i que aquest any celebrarem el dia 11 de maig a la ciutat de Cornellà de Llobregat.

Finalment desitgem que tota la sort del món als esportistes que, classificats o no, prenguin part a la fase final que es disputarà per Setmana Santa, i que en treguin el màxim profit de l’experiència.

Salut i escacs,

PD: Us deixem amb les fotos de l’entrega de premis.

Foto de grup del premiats de totes les categories:

Foto de grup dels sub8:

Foto de grup dels sub10:

Foto de grup dels sub12:

Foto de grup dels sub14:

Foto de grup dels sub16:

Foto de grup dels sub18/sub20:








FASES PRÈVIES BAIX LLOBREGAT CAMPIONAT D’EDATS 2024,

 

TERCERA JORNADA, CERVELLÓ, 03/02/2024

 

Després de d’haver travessat l’equador de la competició, s’arribava a la decisiva tercera jornada les fases prèvies del Baix Llobregat, amb dues rondes a totes les categories, que normalment acostumen a clarificar la lluita de les primeres posicions dels podis.

 

I després d’una quants anys d’absència, hem recuperat com a seu la vila de Cervelló. Amb la col·laboració del seu Ajuntament, ens hem citat a l’Ateneu de Cervelló, un escenari magnífic per als esportistes, i on els acompanyants han pogut romandre ben còmodament des de la distància mentre esperaven l’acabament de les partides dels nois i noies. A més la suau temperatura ha fet l’espera molt més agradable.


 

A nivell competitiu, la jornada no ha decebut, i es podria dir que ha servit per sentenciar el primer lloc de gairebé totes les categories, i la majoria dels favorits s’han acabat imposant, i decidint el campionat, deixant l’emoció de la darrera ronda de la setmana vinent només per decidir els acompanyants del podi

 

Com de costum, comencem el repàs de la jornada per la categoria sub8, la dels petits, la dels que no aguanten asseguts, els que es comenten les jugades entres ells, els que s’ajuden mútuament a apuntar les partides, ..., en resum les que suposen als àrbitres un afegit de feina, però una feina ben agradable

 

 


Avui en Nil Camús del Cornellà ha aconseguit la seva 5a victòria i es virtualment el campió, doncs ja va guanyar la 2a classificada, la Carlota Blazquez, del Pallejà, que porta 4 punts.

Opten també al podi amb 3 punts en Miquel Blazquez del Pallejà i el Cesar González de l’Olesa, i amb 2,5 punts en Carles Majó, de La Passió d’Esparreguera, i en Julen Martinez del Pallejà.

 


La categoria més disputada aquest any és la categoria sub10, que és la més nombrosa.

Al capdamunt hi ha en Marcel Costa del Pallejà m amb 5,5 punts, i li segueixen amb 5 punt dos companys del club, en Gerard Lago i en Dylan Gemio. I darrera encara amb opcions amb 4.5 punts hi tenim en Benjamin Priego del Torreblanca.

La millor esportista femenina és la Noa Bou, del Martorell, amb 3 punts.

 

 

 


Pel que fa a la categoria sub12, l’Alvaro Sanz d’El Prat és el campió després d’aconseguir la seva 6a victòria.

La darrera jornada decidirà la resta de les places del podi, on tenen opcions l’Ainhoa Gabaldà, del Cornellà i l’Alex Fernández, del Torreblanca, amb 4,5 punts, i tres jugadors amb 4 punts: l’Hugo Royo del Castelldefels, i en Pablo Torres i l’Ignasi Puig Sant Joan Despí.

 


També ja està totalment decidida la categoria sub14, on la campiona serà la martorellenca Laia Garcia, del C.E.Valls, amb 6 punts. Queden per decidir les altres posicions del podi que podrien donar lloc a la classificació per la fase final, i a les quals hi opten en Magí Belvís del Sant Joan Despí, amb 5 punts, i 4 jugadors amb 4 punts: en Nil Garcia d’Olesa, l’Alex Poyan del Pallejà, en Gerard Hernández del Castelldefels, i la Daniela Galvez, del Cornellà

.

   
 


Tampoc hi ha hagut sorpreses en la categoria sub16, i amb la seves 6 victòries ja tenim el campió, en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels.

En aquesta categoria la disputa serà ferotge per les darreres posicions del podi.

Hi figura en 2a posició en solitari amb 4,5 punts l’Eric Expósito, del Casino Santfeliuenc, i el segueixen en Gabriel García del Cervelló i en Rong Bao, amb 4 punts. No obstant, matemàticament encara hi opcions pel podi per 4 jugadors que tenen 3.5 punts: en Dani Martos i Joel Jimenez de l’Espluguenc, en Kai Bochaca del Gavà, i en Pau Garrote de l’Olesa.

En aquesta categoria no hi ha cap esportista femenina

       

 


Finalment la categoria sub18/20, i amb els resultats d’avui, en Jensen Broadbent del Cornellà és virtualment el campió amb 6 punts. En 2a posició hi tenim el Javier Montero del Pallejà amb 4,5 punts, i la plaça restant del podi se la disputaren en Diego Lopez-Pizarro del Cervelló i l’Hugo Duro del Cornellà, que porten 4 punts.

L’única esportista femenina, la Nuria Salvador, del Cervelló, tanca la classificació de la categoria.

 

 

Dissabte vinent es disputarà la darrera jornada a Can Massallera de Sant Boi, on totes les categories disputaran una sola partida, i clourem l’acte amb l’entrega de premis.

 

Salut i escacs


 

FASES PRÈVIES BAIX LLOBREGAT CAMPIONAT D’EDATS 2024,

 

SEGONA JORNADA, OLESA DE MONTSERRAT, 27/01/2024

 

Aquest dissabte al matí s’ha disputat la segona de les quatre jornades de les fases prèvies del Baix Llobregat al Pavelló de Sant Bernat, un lloc també habitual, però amb una diferència substancial respecte edicions anteriors: no ha fet fred, fent més agradable encara la jornada pels esportistes i els acompanyants.


 

El que no ha canviat respecte anys anteriors és la gran organització dels companys del Club d’Escacs d’Olesa, tenint les taules perfectament preparades i equipades amb un kit de regal als nens amb aigua i esmorzar, així com ampolletes d’aigua per tots els delegats. I com a novetats han habilitat una zona final d’anàlisi de partides que ha fet les delícies de tothom, així com una zona per venda de material a càrrec del nostre amic Jordi de la Riva.

 

A nivell competitiu, totes les categories han tornat a jugar dues rondes, excepte la de sub8, que només ha disputat una solo ronda. Hem arribat a l’equador del torneig, i bona part dels favorits ja s’han enfrontat entre si, havent gaudit d’unes quantes partides de gran nivell.

 

 

Comencem el repàs de la jornada pels més petits, els de la categoria sub8, la més senzilla d’arbitrar, i també la més divertida de seguir, perquè és on es veu de manera més clara la dita de que en el món dels escacs guanya el que comet la penúltima errada, ha ha ha...

Després de la 3a ronda, en aquesta categoria el campionat està encara molt obert.

Encapçala la classificació en solitari en Nil Camús del Cornellà, l’únic que ha aconseguit un ple de victòries, i el segueixen imbatuts també amb 2,5 punts en Carles Majó, de La Passió d’Esparreguera, i en Julen Martinez del Pallejà.

La classificació femenina l’encapçala la Carlota Blazquez del Pallejà amb 2 punts

 

En la més nombrosa de les categories, la dels sub10, ja ha començat a tenir enfrontaments entre els que ja havien ocupat els primers llocs en edicions anteriors o havien competit a la fase final, però la competició encara està molt oberta, amb molts jugadors amb opcions d’entrar en el podi de la classificació.

Al capdamunt hi ha dos jugadors amb 4 punts, els dos de Pallejà: en Marcel Costa i en Gerard Lago, i al darrera hi ha 5 jugadors amb 3 punts: en Dylan Gemio del Pallejà, en Rafa Rivera i el Francisco Ramon Sánchez, del Molí Nou, i els germans Benjamin i Oriol Priego del Torreblanca.

Pel que fa a la millor esportista femenina, tenim la Noa Bou, del Martorell, amb 2 punts.

 

 

 

La categoria sub12 també està sent força disputada.

Amb 4 punts al capdamunt hi tenim l’Alvaro Sanz d’El Prat, i el segueixen a molt curta distància amb 3.5 punts l’Hugo Royo del Castelldefels, i l’Ainhoa Gabaldà, del Cornellà, que també és la millor classificada femenina.

A molt a prop, amb 3 punts, hi tenim en Pablo Torres de Sant Joan Despí, i l’Alex Fernández, del Torreblanca. I no gaire lluny l’Albert Leon de La Passio d’Esparreguera amb 2.5

Tot està per decidir

 

Pel que fa a la categoria sub14, amb les seves victòries d’avui es consolida en solitari al capdamunt de la classificació, la martorellenca Laia Garcia, del C.E.Valls, l’única que porta 4 punts, i que s’entreveu com la màxima favorita per guanyar el torneig.

En 2a posició, també amb solitari amb 3,5 punts hi tenim en Jiaxiang Lin, de l’Olesa, al que el segueixen quatre jugadors amb 3 punts: en Nil Garcia d’Olesa, en Magí Belvís del Sant Joan Despí, en Nicolás Grau del Casina Santfeliuenc i en Gerard Hernández del Castelldefels. S’entreveu una forta lluita.

A banda de la Laia, la millor esportista femenina és la Marta Terron amb 2,5 punts.

 

 

 

També en la categoria sub16 les victòries d’avui del Yaroslav Sviridenko el consoliden en la 1a posició en solitari amb 4 punts.

En 2a posició també en solitari amb 3,5 punts hi tenim l’Eric Expósito, del Casino Santfeliuenc, i ben a prop amb 3 punts hi tenim també en solitari en Gabriel García del Cervelló.

Darrera d’ells hi ha fins 5 jugadors amb 2,5 punts, amb força nivell, que opten a entrar també en el podi del torneig.

En aquesta categoria no hi ha cap esportista femenina

 

Finalment la categoria sub18/20, que es disputa en un sistema Round Robin, i que avui ha tornar a deixar partides entretingudes de gran nivell.

Amb els resultats d’avui, en Jensen Broadbent del Cornellà es consolida en el primer lloc en solitari amb 4 punts.

El segueixen amb 3 punts en Diego Lopez-Pizarro del Cervelló i l’Hugo Duro del Cornellà, i a molt curta distància amb 2,5 punts el Javier Montero del Pallejà i el David Terron del Cornellà, que avui han entaulat.

La setmana vinent s’enfronten entre ells, i podria decidir-se ja el campionat.

L’única esportista femenina, la Nuria Salvador, del Cervelló, tanca la classificació de la categoria.

 

 

Dissabte vinent la competició es disputarà a l’Ateneu de Cervelló, que tornarà a ser seu de la competició després d’uns anys d’absència. Esperem tornar a tenir un gran nivell d’escacs, i com sempre, convidem a tothom a venir i gaudir de l’espectacle.

 

Salut i escacs









------------------------------------------------------------------------------


FASES PRÈVIES BAIX LLOBREGAT CAMPIONAT D’EDATS 2024,

PRIMERA JORNADA, PALLEJÀ, 20/01/2024

Tot just iniciat l’any 2024, ens arriben com cada any les fases prèvies del Campionat de Catalunya d’escacs d’edats, el millor torneig individual que els nois i noies disputen al Baix Llobregat, que es disputa els dos darrers dissabtes de gener i els dos primers de febrer.

La primera jornada s’ha disputat en un escenari tradicional i familiar, la Sala Pal·ladius de Pallejà, un lloc immillorable per acollir una competició d’escacs, on s’han jugat dues rondes.


Aquest any s’han inscrit 110 jugadors, representant 17 clubs membres de l’ACE del Baix Llobregat o d’aquesta comarca, a més de tres esportistes que viuen al Baix Llobregat, però que estan afiliats en clubs fora de la comarca.


Els dos clubs amb més representació són el Cornellà amb 23 i el Pallejà amb 16, i els dos clubs són els únics que tenien esportistes en totes les categories. En el cantó negatiu, ens entristeix no haver comptat amb esportistes del Peon Doblado, que cada any aportava una desena de jugadors, però per altra banda ens alegrem de recuperar jugadors de Cervelló i Sant Esteve Sesrovires, que en l’edició anterior no havien inscrit cap jugador.

La categoria sub18 i sub20 s’ha ajuntat, com en edicions anteriors, i es disputarà en un sistema tancat. La resta de categories es disputaran en un sistema suís de 7 rondes, excepte la dels més petits, els sub8, que disputaran 6 rondes. En la jornada d’avui totes les categories han disputat la 1a i la 2a ronda

Enguany, com a novetat hem traslladat a totes les categories el mateix temps de joc, 45 minuts més 30 segons, que l’any passat vam aplicat per les categories sub14, sub16 i sub18/20.

L’equip arbitral ha estat format pel Josep Maria Jordan, la Sonia Martin i el Ramon Gonell, i ha comptat amb la col·laboració de tots els delegats dels clubs. I en especial, cal felicitar al Club d’Escacs Pallejà, que com de costum han excel·lit com a organitzadors i han fet que l’espera dels familiars dels esportistes a la finalització de les seves partides fos el més còmode possible, contribuint-hi també a crear un magnífic ambient d’escacs la instal·lació d’una paradeta a càrrec del nostre amic Jordi de la Riva.

Centrant-nos en l’aspecte competitiu, el cert és que la primera jornada no ha decebut i s’han vist grans partides.

Comencem per la categoria sub8, la dels més petits. Aquest any s’han inscrit 6 nois i 4 noies. Gairebé tots són debutants, però curiosament hi ha dues jugadores que repeteixen participació, i per una d’elles serà la seva 3a participació. A aquesta edat és molt difícil fer pronòstics. De moment hi ha dos esportistes que lideren el grup amb el ple de victòries: la Carlota Blázquez del Pallejà i en Nil Camús del Cornellà.


Il·lustració 1: sub8

La categoria sub10 és la més nombrosa, amb 31 esportistes inscrits (25 nois i 6 noies), 14 dels quals repeteixen participació. Després de les 2 primeres rondes, hi ha 6 jugadors amb ple de victòries: l’Alejandro Paez del Sant Joan Despí, en Gerard Lago, en Marcel Costa i el Dylan Gemio (tots tres del Pallejà) i els germans Benjamin i Oriol Priego del Torreblanca.

La categoria sub12 comptarà amb 20 jugadors inscrits, 17 nois i 3 noies. Després de la primera jornada, hi ha 4 jugadors amb 2 victòries: l’Alvaro Sanz d’El Prat, en Pablo Torres del Sant Joan Despí, l’Alex Fernández del Torreblanca, i l’Alexander Pérez del Cornellà.


Il·lustració 2: sub12

A la categoria sub14 hi competiran 24 esportistes, 21 nois i 3 noies. Val a dir que en aquesta categoria s’entreveu un nivell d’igualtat considerable, i la primera jornada ha deixat un nivell molt alt en algunes partides. Al final de la jornada, 4 jugadors encapçalen la classificació amb 2 victòries, i cap d’elles ha estat fàcil: en Nil Garcia d’Olesa, la Laia Garcia del Valls, l’Edgar Pinto del Martorell i l’Alex Poyan del Pallejà.


Il·lustració 3: sub14

Pel que fa a la categoria sub16, hi ha 17 jugadors inscrits, tots nois. Moltes d’aquestes partides han estat molt disputades, amb 15 jugadors puntuant. Encapçalen la classificació amb el ple de victòries en Yaroslav Sviridenko del Castelldefels i el Gabriel Garcia del Cervelló i fins a 5 jugadors més amb 1,5 punts.

Finalment, la categoria sub18/20 tindrà 8 jugadors inscrits i disputaran un sistema Round Robin (lliga), amb 7 rondes. El sorteig ha deparat que tot just començar el torneig tinguéssim el primer plat fort, un enfrontament entre dos dels campions de les edicions anteriors, en Jensen i el Javier, amb una entretinguda partida on els dos jugadors han estat molt agressius, un autèntic regal pels que ens agrada gaudir d’una bona partida. Al final de la primera jornada hi ha tres jugadors que presenten un ple de victòries: en Jensen Broadbent, en David Terron i l’Hugo Duro, tots tres del Cornellà.


Il·lustració 4: sub18

Dissabte següent la competició es trasllada a Olesa, on tots els jugadors disputaran dues partides, llevat de la categoria sub8, que només disputarà una ronda. Des de l’ACE convidem a tothom a venir al Pavelló Sant Bernat a veure en primera persona el gran nivell dels nostres joves esportistes, i a constatar el gran nivell del futur dels escacs del nostre país.

Salut i escacs